Tidigare stipendiater

Stiftelsen har sedan starten delat ut följande stipendier:

2019

  • Ingrid Holmberg och Helena Lans Strömblad, Växa Sverige - Fortsättning av projektet ”Markbördighet och ökad kolinlagring genom ökat mikroliv i marken”
  • Sara Bergström, Hushållningssällskapet Halland - Resebidrag till en internationell konferens om gödselförädling i Manuresource
  • Danira Behaderovic, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Inventering av kornflugeangrepp i vårvete i Halland”
  • Håkan Eriksson och Stefan Bengtsson, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Utforskande lärande kring lantbruket – skolungdomar”
  • Carl Blackert, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Undersökning av sambandet mellan konduktivitet och kvävebehov”
  • Lisa Feureback Wengel, Hushållningssällskapet Halland - Resebidrag till den internationella konferensen ”EcoSummit 2020; Omvärldsspaning – tillvaratagande av vattenresurser i ett globalt perspektiv”
  • Kristina Mjöfors, RISE - Projektet ”Effektiva temperaturåtgärder för att minska metan- och ammoniakemissioner från flytgödsellager”
  • Katarina Nilsson och Jennifer Davis, RISE Jordbruk och Livsmedel - Projektet ”Klimatberäkning av en organisation med flera olika verksamheter”
  • Lars Hillertz - Projektet ”Mejeridokumentation i Falkenbergstrakten”
  • Jan Melkersson/Falkenbergs Kommun - Projektet ”en förstudie till "Framtidens Mat"” 

2017

  • Martina Jönsson och Håkan Eriksson, Hushållningssällskapet Halland - Förstudie för en mat/klimatbok för pedagoger och förskolebarn
  • Carl Blackert, Hushållningssällskapet Halland - Beräkning av kväveupptag i vårvete med hjälp av Yara N-Tester och GreenSeeker
  • Annika Hägglund, Växa Sverige - Bästa betet, en angelägenhet hos alla med idisslare
  • Linda Karlsson, Växa Sverige - Antalet skördars påverkan på avkastning och botanisk sammansättning i olika vallfröblandningar (fördelar på 4 år)
  • Pauliina Jonsson, Växa Sverige - Nya grödor i svensk produktion – quinoa och phaseolus bönor
  • Anna Aurell Svensson, Växa Sverige - Inventering av markens fosforbindningskapacitet i Halland
  • Sofie Tinggren - Mastists påverkan på mjölkmängd för dromedarer hos nomader i Kenya
  • Hampus Johansson - Hållbar energianvändning inom Bertegruppen AB

2016

  • Sara B. Nilsson, Hushållningssällskapet Halland - Litteratursammanställning om ”Effekt av svavel- och kvävegödsling på brödkvalitén”
  • Martina Jönsson, Hushållningssällskapet Halland - Matexperiment för barn
  • Olof Stenström, Hushållningssällskapet Halland - Utvärdera trähägn som skydd mot betesskador i skogsföryngringar
  • Lovisa Eliasson, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - För en studie för kvalitetsutvärdering av kött och grönsaker efter infrysning med innovativ frysningsteknik
  • Olof Stenström - Kurs för motorsågskörkort

2015

  • Katarina Raskov, Raskov Utveckling - Fjärrstyrt övervakningssystem i slaktgristall
  • Maj-Britt Andersson - Bakboken Fikalust
  • Sara Bergström Nilsson och Maria Henriksson, Hushållningssällskapet Halland - Sammanställning av forskningsresultat från Mellby utlakningsstation, 1980-2015
  • Gun Olsson och Erik E, Hushållningssällskapet Halland - Naturligt glutenfria grödor och livsmedelsprodukter
  • C-G Lie och Diana Kinley, Agreb AB - Analystest av storskalig biodling

2014

  • Mathilda Hedborg, Examensarbete SLU - Beteendestudie av KRAV-höns utevistelse
  • Jan Jönsson och Erik Ekre, Hushållningssällskapet Halland - Projekt för minskad ogräskonkurrens i jordbruksmark
  • Martina Jönsson, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn”
  • Otto Savolainen och Alastair Ross, Charlmers Tekniska Högskola - Projektet ”Från mjöl till bröd”
  • Katarina Raskov, Raskov Utveckling - Teknisk utrustning i projektet ”Fjärrstyrt övervakningssystem i slaktgrisstallar”

2013

  • Carl Gerorg Lie och Diana Kinley, Agreb AB - Bihälsokonferens/utbildningsdagar tillsammans med SLU
  • Leif Jönsson - Systematiskt utvecklingsarbete av uppsamlare av ogräsfrön
  • Olof Stenström - Kurs om skogsbilsvägar

2012

  • Anna Ohlsson, Bioteknologi/KTH - Studier och försök att skapa enkla miljövänliga alternativ till syntetiska miljötoxiska pesticider inom jordbruk och trädgårdsnäring
  • Annika Dahl, Viltskadecenter (SLU) - Kartläggning hur jakt med lös hund bedrivs på olika ställen i landet och om vargdödade hundar i samband med jakt skiljer sig mellan olika revir
  • Hushållningssällskapet Halland - Pilotanläggning för studier av intelligenta skyddszoner

2011

  • Gustav Fagerman, Solhaga Stenugnsbageri - Vidareutbildning i Frankrike inom bageri
  • Anna Karlsson - Studier inom jordbruk i Kanada
  • Rebecca Danielsson, SLU - Praktik med att mäta metan från mjölkkor
  • Maria Berglund, SIK - Kartlägga nuläge och utarbeta scenarier för minskning av miljöpåverkan av mjölkproduktion
  • Ecoera - Utveckling av biogasanläggningar
  • Jennie Cederholm, Hushållningssällskapet - Projekt som skall stimulera tillväxten i Halländsk livsmedelsproduktion

2010

  • Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri - Studier kring lokala baktraditioner och framtagning av Slöingelimpan och Hallandsbrödet samt för en utbildning till hantverksbagare
  • Johanna Berlin och Christel Cederberg, SIK - Utarbeta ett verktyg för beräkning av växthusgasutsläpp för kvarnindustrin
  • Marie Mattsson och Siegfried Fleischer, Högskolan i Halmstad - Forskning om markanvändningens påverkan på kolomsättningen i åkermark
  • Barnens Bikupa - Projektutbildning, kallad Matnyttigt, av förskolans barn där man skapar en ökad förståelse för varifrån maten kommer ifrån

2009

  • Berte Museum - För att täcka delar av driftskostnaderna
  • Marie Mattson och Siegfried Fleischer, Högskolan i Halmstad - Projekt om livsmedelsproduktion och klimatförändring
  • Johanna Berlin och Christel Cederholm, SIK - Studie av utsläppen av växthusgaser från produktion av glass
  • Iris Fontes, Göteborgs Universitet - Studie av utsläppen av växthusgaser från ett litet bageri
  • Charlotte Lagerberg Fogelberg och Lotta Triller, Centrum för uthålligt lantbruk och Triller mat och bröd - Utveckla konceptet kring det regionala brödet Upplandskubben
  • Karolina Hoffman, Chalmers Tekniska Högskola - Studie av om hur blockeringen av gluten kan ske
  • Anette Ungfors, Marin Ekologi - Tjärnö Gbg Universitet - Utvärdering av alternativa rön till burfiske efter havskräfta
  • Ola Buckard och Cristina Gaitan, Slow food - Delfinansiering för en hemsida för Slow Food i Sverige
  • Evelina Tibäck, Forskarstudent SIK - Forskningsvistelse i Australien.
  • Sara Johansson, Kemi- och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap - Resebidrag till en konferens i USA
  • Ingela Klinkör, studerande vid SLU - Studie om vad som uppfattas som kvalitet i frukt och grönsaker
  • Lars Wijkmark, Hushållningssällskapet - Studie av precisionsodling i ekologisk odling
  • Pauliina Jonsson & Rolf Lindström, Hushållningssällskapet, Höj värdet på potatis - Marknadsanpassad produktion

2008

  • Maria Berglund, Hushållningssällskapet - Delfinansiering av en studie av växthusutsläpp från tre olika gårdar
  • Helen Lindqvist och Sara Johansson, Kemi- och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap - Studieresa
  • Cecilia Enelund och Marica Andersson, Examensarbete LTH - Resa till Indien

2007

  • Maria Henriksson, Hushållningssällskapet   - Genomförande av en lokal klimatkonferens
  • Johanna Berlin och Christel Cederberg, SIK och Hushållningssällskapet  - Utveckla en metod för beräkning av växthusgasutsläpp i svensk livsmedelsindustri
  • Johanna Björklund och Susanne Johansson, Institutionen för stad och land & Centrum för uthålligt lantbruk - Öka konsumenternas kunskap om hur deras val påverkar utsläpp av växthusgaser
  • Hushållningssällskapet Halland - Bakgrundsstudie i vilken forskning som gjorts i hur smaken påverkas i olika jordbruksråvaror

2006

  • Hallands näringslivsarkiv - Arkivering av historiska qvarn- och lantbruksdokument
  • Charlotte Eklund-Jonsson - Slutförandet av projekt om svampförädlad spannmål

2005

  • Christoffer Cedergren - Genomföra praktiska experiment med surdegar och gamla bakningstekniker för att presentera nymodiga brödverk och produktutveckla gamla
  • Carolina Svavar - Som i en del i högskolestudierna genomföra ett projektarbete i Australien för att utveckla metoder för att producera demineraliserad, hydrolyserad vassle som sedan skall användas i livsmedel

2004

  • Charlotte Eklund-Jonsson - Studera nutriella effekter av nya livsmedel på svampförädlad spannmål

2003

  • Avdelningen för Livsmedelsteknologi vid Lunds Tekniska Högskola - Utveckla en metod för att ta fram en användbar oljedådra-olja som är rik på Omega-3 fettsyror
  • Jenny Andreasson - Studiematerial och resor

2001

  • Högskolan i Halmstad genom professor Albert-Jan Baerveldt - Undersöka vilka ekologiskt odlade grönsaker som lämpar sig för ogräsbekämpning med robot
  • Mia Skoglund och Ann Bonde - Bidrag till studielitteratur under deras utbildning inom alternativ medicin för djur
  • Avdelningen för Livsmedelsteknik vid Lunds Universitet genom Eva Tornberg och i samarbete med Teknopool och SIA Glass AB - Utveckla ett recept på en laktos- och mjölkfri glass baserad på inhemsk råvara, havre

1998

  • Christel Cederberg - Finansiell hjälp för att slutföra sin licentiatexamen

1997

  • Åsa Dymne - Högskolestudier i kemi inom livsmedelsområdet

1996

  • Henrik Andersson - Genomföra en förstudie med rubriken ”näringstillförsel i ekologisk odling”. Förstudien avsåg att ligga till grund för och avgöra om projektet ”Vallens förfruktsvärde i ekologisk odling på lerjord och sandjord” skulle startas
  • Christel Cederberg - Genomföra ett forskningsprojekt med titel ”Växtnäringscirkulation i ett uthållighetsperspektiv”. Projektet delfinansieras av Halmstads kommun