Tidigare stipendiater
Stiftelsen har sedan starten delat ut följande stipendier:
2020
-
Maria Berglund, Hushållningssällskapet Halland, och Eva Edin, HS Konsult, för projektet ”Odling av nygamla sorter av rödklöver för uthålliga vallar och hållbar animalieproduktion”
2019
- Ingrid Holmberg och Helena Lans Strömblad, Växa Sverige - Fortsättning av projektet ”Markbördighet och ökad kolinlagring genom ökat mikroliv i marken”
- Sara Bergström, Hushållningssällskapet Halland - Resebidrag till en internationell konferens om gödselförädling i Manuresource
- Danira Behaderovic, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Inventering av kornflugeangrepp i vårvete i Halland”
- Håkan Eriksson och Stefan Bengtsson, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Utforskande lärande kring lantbruket – skolungdomar”
- Carl Blackert, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Undersökning av sambandet mellan konduktivitet och kvävebehov”
- Lisa Feureback Wengel, Hushållningssällskapet Halland - Resebidrag till den internationella konferensen ”EcoSummit 2020; Omvärldsspaning – tillvaratagande av vattenresurser i ett globalt perspektiv”
- Kristina Mjöfors, RISE - Projektet ”Effektiva temperaturåtgärder för att minska metan- och ammoniakemissioner från flytgödsellager”
- Katarina Nilsson och Jennifer Davis, RISE Jordbruk och Livsmedel - Projektet ”Klimatberäkning av en organisation med flera olika verksamheter”
- Lars Hillertz - Projektet ”Mejeridokumentation i Falkenbergstrakten”
- Jan Melkersson/Falkenbergs Kommun - Projektet ”en förstudie till "Framtidens Mat"
2018
- Susanne Paulsson, Hushållningssällskapet Halland, och Annica Hansson, Växa Sverige – Svensk hydroponisk odling av grovfoder
- Hanna Åström, Hushållningssällskapet Halland – Samverkansmodell för minskat matsvinn i livsmedelskedjan
- Maria Berglund, Hushållningssällskapet Halland – Effektiva temperaturåtgärder för att minska metan- och ammoniakemissioner från flytgödsellager
- Ingrid Holmberg och Helena Lans Strömblad, Växa Sverige – Gynna biodiversiteten i marken- bra för klimatet, markstruktur och grödan
- Carl Blackert, Hushållningssällskapet Halland – Beräkning av kväveupptag i vårvete med hjälp av Yara N-Tester och Trimble GreenSeeker
- Lisa Lemke – Brödmat - en bok som lyfter vårt användande av mjöl och minskar brödsvinnet
- Peter Sylwan och Göte Bertilsson – Jordbruk för Jorden
- Cecilia Mayer Labba och Ann-Sofie Sandberg, Inst. för Biologi och bioteknik, Chalmers tekniska högskola – Nutritional and sustainable Swedish protein crops
2017
- Martina Jönsson och Håkan Eriksson, Hushållningssällskapet Halland - Förstudie för en mat/klimatbok för pedagoger och förskolebarn
- Carl Blackert, Hushållningssällskapet Halland - Beräkning av kväveupptag i vårvete med hjälp av Yara N-Tester och GreenSeeker
- Annika Hägglund, Växa Sverige - Bästa betet, en angelägenhet hos alla med idisslare
- Linda Karlsson, Växa Sverige - Antalet skördars påverkan på avkastning och botanisk sammansättning i olika vallfröblandningar (fördelar på 4 år)
- Pauliina Jonsson, Växa Sverige - Nya grödor i svensk produktion – quinoa och phaseolus bönor
- Anna Aurell Svensson, Växa Sverige - Inventering av markens fosforbindningskapacitet i Halland
- Sofie Tinggren - Mastists påverkan på mjölkmängd för dromedarer hos nomader i Kenya
- Hampus Johansson - Hållbar energianvändning inom Bertegruppen AB
2016
- Sara B. Nilsson, Hushållningssällskapet Halland - Litteratursammanställning om ”Effekt av svavel- och kvävegödsling på brödkvalitén”
- Martina Jönsson, Hushållningssällskapet Halland - Matexperiment för barn
- Olof Stenström, Hushållningssällskapet Halland - Utvärdera trähägn som skydd mot betesskador i skogsföryngringar
- Lovisa Eliasson, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - För en studie för kvalitetsutvärdering av kött och grönsaker efter infrysning med innovativ frysningsteknik
- Olof Stenström - Kurs för motorsågskörkort
2015
- Katarina Raskov, Raskov Utveckling - Fjärrstyrt övervakningssystem i slaktgristall
- Maj-Britt Andersson - Bakboken Fikalust
- Sara Bergström Nilsson och Maria Henriksson, Hushållningssällskapet Halland - Sammanställning av forskningsresultat från Mellby utlakningsstation, 1980-2015
- Gun Olsson och Erik E, Hushållningssällskapet Halland - Naturligt glutenfria grödor och livsmedelsprodukter
- C-G Lie och Diana Kinley, Agreb AB - Analystest av storskalig biodling
2014
- Mathilda Hedborg, Examensarbete SLU - Beteendestudie av KRAV-höns utevistelse
- Jan Jönsson och Erik Ekre, Hushållningssällskapet Halland - Projekt för minskad ogräskonkurrens i jordbruksmark
- Martina Jönsson, Hushållningssällskapet Halland - Projektet ”Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn”
- Otto Savolainen och Alastair Ross, Charlmers Tekniska Högskola - Projektet ”Från mjöl till bröd”
- Katarina Raskov, Raskov Utveckling - Teknisk utrustning i projektet ”Fjärrstyrt övervakningssystem i slaktgrisstallar”
2013
- Carl Gerorg Lie och Diana Kinley, Agreb AB - Bihälsokonferens/utbildningsdagar tillsammans med SLU
- Leif Jönsson - Systematiskt utvecklingsarbete av uppsamlare av ogräsfrön
- Olof Stenström - Kurs om skogsbilsvägar
2012
- Anna Ohlsson, Bioteknologi/KTH - Studier och försök att skapa enkla miljövänliga alternativ till syntetiska miljötoxiska pesticider inom jordbruk och trädgårdsnäring
- Annika Dahl, Viltskadecenter (SLU) - Kartläggning hur jakt med lös hund bedrivs på olika ställen i landet och om vargdödade hundar i samband med jakt skiljer sig mellan olika revir
- Hushållningssällskapet Halland - Pilotanläggning för studier av intelligenta skyddszoner
2011
- Gustav Fagerman, Solhaga Stenugnsbageri - Vidareutbildning i Frankrike inom bageri
- Anna Karlsson - Studier inom jordbruk i Kanada
- Rebecca Danielsson, SLU - Praktik med att mäta metan från mjölkkor
- Maria Berglund, SIK - Kartlägga nuläge och utarbeta scenarier för minskning av miljöpåverkan av mjölkproduktion
- Ecoera - Utveckling av biogasanläggningar
- Jennie Cederholm, Hushållningssällskapet - Projekt som skall stimulera tillväxten i Halländsk livsmedelsproduktion
2010
- Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri - Studier kring lokala baktraditioner och framtagning av Slöingelimpan och Hallandsbrödet samt för en utbildning till hantverksbagare
- Johanna Berlin och Christel Cederberg, SIK - Utarbeta ett verktyg för beräkning av växthusgasutsläpp för kvarnindustrin
- Marie Mattsson och Siegfried Fleischer, Högskolan i Halmstad - Forskning om markanvändningens påverkan på kolomsättningen i åkermark
- Barnens Bikupa - Projektutbildning, kallad Matnyttigt, av förskolans barn där man skapar en ökad förståelse för varifrån maten kommer ifrån
2009
- Berte Museum - För att täcka delar av driftskostnaderna
- Marie Mattson och Siegfried Fleischer, Högskolan i Halmstad - Projekt om livsmedelsproduktion och klimatförändring
- Johanna Berlin och Christel Cederholm, SIK - Studie av utsläppen av växthusgaser från produktion av glass
- Iris Fontes, Göteborgs Universitet - Studie av utsläppen av växthusgaser från ett litet bageri
- Charlotte Lagerberg Fogelberg och Lotta Triller, Centrum för uthålligt lantbruk och Triller mat och bröd - Utveckla konceptet kring det regionala brödet Upplandskubben
- Karolina Hoffman, Chalmers Tekniska Högskola - Studie av om hur blockeringen av gluten kan ske
- Anette Ungfors, Marin Ekologi - Tjärnö Gbg Universitet - Utvärdering av alternativa rön till burfiske efter havskräfta
- Ola Buckard och Cristina Gaitan, Slow food - Delfinansiering för en hemsida för Slow Food i Sverige
- Evelina Tibäck, Forskarstudent SIK - Forskningsvistelse i Australien.
- Sara Johansson, Kemi- och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap - Resebidrag till en konferens i USA
- Ingela Klinkör, studerande vid SLU - Studie om vad som uppfattas som kvalitet i frukt och grönsaker
- Lars Wijkmark, Hushållningssällskapet - Studie av precisionsodling i ekologisk odling
- Pauliina Jonsson & Rolf Lindström, Hushållningssällskapet, Höj värdet på potatis - Marknadsanpassad produktion
2008
- Maria Berglund, Hushållningssällskapet - Delfinansiering av en studie av växthusutsläpp från tre olika gårdar
- Helen Lindqvist och Sara Johansson, Kemi- och Bioteknik, Livsmedelsvetenskap - Studieresa
- Cecilia Enelund och Marica Andersson, Examensarbete LTH - Resa till Indien
2007
- Maria Henriksson, Hushållningssällskapet - Genomförande av en lokal klimatkonferens
- Johanna Berlin och Christel Cederberg, SIK och Hushållningssällskapet - Utveckla en metod för beräkning av växthusgasutsläpp i svensk livsmedelsindustri
- Johanna Björklund och Susanne Johansson, Institutionen för stad och land & Centrum för uthålligt lantbruk - Öka konsumenternas kunskap om hur deras val påverkar utsläpp av växthusgaser
- Hushållningssällskapet Halland - Bakgrundsstudie i vilken forskning som gjorts i hur smaken påverkas i olika jordbruksråvaror
2006
- Hallands näringslivsarkiv - Arkivering av historiska qvarn- och lantbruksdokument
- Charlotte Eklund-Jonsson - Slutförandet av projekt om svampförädlad spannmål
2005
- Christoffer Cedergren - Genomföra praktiska experiment med surdegar och gamla bakningstekniker för att presentera nymodiga brödverk och produktutveckla gamla
- Carolina Svavar - Som i en del i högskolestudierna genomföra ett projektarbete i Australien för att utveckla metoder för att producera demineraliserad, hydrolyserad vassle som sedan skall användas i livsmedel
2004
- Charlotte Eklund-Jonsson - Studera nutriella effekter av nya livsmedel på svampförädlad spannmål
2003
- Avdelningen för Livsmedelsteknologi vid Lunds Tekniska Högskola - Utveckla en metod för att ta fram en användbar oljedådra-olja som är rik på Omega-3 fettsyror
- Jenny Andreasson - Studiematerial och resor
2001
- Högskolan i Halmstad genom professor Albert-Jan Baerveldt - Undersöka vilka ekologiskt odlade grönsaker som lämpar sig för ogräsbekämpning med robot
- Mia Skoglund och Ann Bonde - Bidrag till studielitteratur under deras utbildning inom alternativ medicin för djur
- Avdelningen för Livsmedelsteknik vid Lunds Universitet genom Eva Tornberg och i samarbete med Teknopool och SIA Glass AB - Utveckla ett recept på en laktos- och mjölkfri glass baserad på inhemsk råvara, havre
1998
- Christel Cederberg - Finansiell hjälp för att slutföra sin licentiatexamen
1997
- Åsa Dymne - Högskolestudier i kemi inom livsmedelsområdet
1996
- Henrik Andersson - Genomföra en förstudie med rubriken ”näringstillförsel i ekologisk odling”. Förstudien avsåg att ligga till grund för och avgöra om projektet ”Vallens förfruktsvärde i ekologisk odling på lerjord och sandjord” skulle startas
- Christel Cederberg - Genomföra ett forskningsprojekt med titel ”Växtnäringscirkulation i ett uthållighetsperspektiv”. Projektet delfinansieras av Halmstads kommun